Verdensproduksjonen av gull var 2002 ca. 2500 tonn, fordelt på en rekke land (se tabell).

Verdens største gullforekomster ble funnet 1886 nær Johannesburg, Sør-Afrika. Gullet forekommer i konglomeratlag i Witwatersrand-systemet, som er en prekambrisk, ca. 8000 m tykk sedimentserie. Gull er til stede i ytterst finkornet tilstand og kan vanskelig sees selv i mikroskop. Gullinnholdet er 6–7 g per tonn; samtidig utvinnes noen hundre kilo per år av osmium og iridium. Aldersbestemmelser har vist at konglomeratet er 2,5 milliarder år gammelt. Gullgruvene hører til verdens dypeste, flere går ned under 3000 m, den dypeste er 3700 m.

I Canada er også gullforekomstene knyttet til prekambriske bergarter av omtrent samme alder som i Sør-Afrika. Flere enn 100 forekomster har vært i drift langs en 3000 km lang og flere hundre km bred sone fra Sudbury (nord for Lake Huron) til Great Slave Lake, hvor Yellowknife gullgruve ble åpnet 1948.

Langs hele den amerikanske vestkyst finnes tallrike større og mindre gullforekomster; den største er Mother Lode, California, ca. 150 km øst for San Francisco. Bergartene her består av skifer og grønnstein, gjennomsatt av utallige gullførende kvartsårer. Gullmineraliseringen i Cripple Creek, Colorado, er knyttet til vulkanske gasser og emanasjoner som brøt opp sidesteinen og laget et system av sprekker og årer av kvarts, dolomitt og fluoritt.

Sverige har hatt en viss gullproduksjon i forbindelse med foredling av andre malmer (se Boliden Mineral).

tonn
Sør-Afrika 399
USA 298
Australia 264
Kina 190
Russland 159
Peru 152
Canada 148
Usbekistan 87
Ghana 70
Verden 2512

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.