Verdensproduksjonen av gull var i 2002 cirka 2500 tonn, fordelt på en landene Sør-Afrika, USA, Australia, Kina, Russland, Peru, Canada, Usbekistan og Ghana.

Verdens største gullforekomster ble funnet i 1886 nær Johannesburg, Sør-Afrika. Gullet forekommer i konglomeratlag i Witwatersrand-systemet, som er en prekambrisk, cirka 8000 meter tykk sedimentserie. Gull er til stede i ytterst finkornet tilstand og kan vanskelig sees selv i mikroskop. Gullinnholdet er 6–7 gram per tonn; samtidig utvinnes noen hundre kilo per år av osmium og iridium. Aldersbestemmelser har vist at konglomeratet er 2,5 milliarder år gammelt. Gullgruvene hører til verdens dypeste, flere går ned under 3000 meter, den dypeste er 3700 meter.

I Canada er også gullforekomstene knyttet til prekambriske bergarter av omtrent samme alder som i Sør-Afrika. Flere enn 100 forekomster har vært i drift langs en 3000 kilometer lang og flere hundre kilometer bred sone fra Sudbury (nord for Lake Huron) til Great Slave Lake, hvor Yellowknife gullgruve ble åpnet i 1948.

Langs hele den amerikanske vestkysten finnes tallrike større og mindre gullforekomster; den største er Mother Lode, California, cirka 150 kilometer øst for San Francisco. Bergartene her består av skifer og grønnstein, gjennomsatt av utallige gullførende kvartsårer. Gullmineraliseringen i Cripple Creek, Colorado, er knyttet til vulkanske gasser og emanasjoner som brøt opp sidesteinen og laget et system av sprekker og årer av kvarts, dolomitt og fluoritt.

Sverige har hatt en viss gullproduksjon i forbindelse med foredling av andre malmer (se Boliden Mineral).

Land Tonn
Sør-Afrika 399
USA 298
Australia 264
Kina 190
Russland 159
Peru 152
Canada 148
Usbekistan 87
Ghana 70
Verden 2512

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.