gull (anvendelse)

Under gullstandarden har sentralbanken plikt til å kunne løse inn sedler i gull. Dermed må sentralbanken ha en gullbeholdning som står i forhold til uteløpende seddelmengde.
Av /Norges Bank.
Lisens: CC BY ND 2.0

Artikkelstart

Gjennom menneskets historie er det utvunnet cirka 100 000 tonn gull totalt. Bare 7 prosent av den årlige verdensproduksjon går til gullbarrer som i hovedsak lagres i de forskjellige lands riksbanker som dekning for de pengesedler som er i omløp, og som for den største del har avløst de tidligere gullmynter (se gullstandard).

Gull anvendes mye til forgylling, til smykker og i spesielle praktgjenstander, fordi det har en vakker glans og ikke påvirkes av fuktighet eller av skiftende atmosfæriske forhold. Gullsaker som har ligget 1000 år i jorden, er like vakre. Om lag 78 prosent av produksjonen brukes til fremstilling av smykker, mynter og andre verdigjenstander.

Gull anvendes i tannlegearbeid, til kjemiske apparater, i glass- og porselensmaleri. Fordi gull leder varme og elektrisitet godt og er svært inert, blir det anvendt som beskyttende belegg på andre metaller, som elektrodemateriale, til ledere og kontakter i elektroniske halvlederkomponenter og annet. Fordi gull reflekterer infrarød stråling godt, blir det brukt i reflekterende belegg og filmer.

10–15 prosent av produksjonen anvendes til tannlegevirksomhet og til andre tekniske formål. Legering med andre metaller gir muligheter til å justere gullets egenskaper til det aktuelle bruksområde, se gull-legeringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg