Gjennom menneskets historie er det utvunnet ca. 100 000 tonn gull totalt. Bare 7 % av den årlige verdensproduksjon går til gullbarrer som i hovedsak lagres i de forskjellige lands riksbanker som dekning for de pengesedler som er i omløp, og som for den største del har avløst de tidligere gullmynter (se gullstandard).

Gull anvendes mye til forgylling, til smykker og i spesielle praktgjenstander, fordi det har en vakker glans og ikke påvirkes av fuktighet eller av skiftende atmosfæriske forhold. Gullsaker som har ligget 1000 år i jorden, er like vakre. Om lag 78 % av produksjonen brukes til fremstilling av smykker, mynter og andre verdigjenstander.

Gull anvendes i tannlegearbeid, til kjemiske apparater, i glass- og porselensmaleri. Fordi gull leder varme og elektrisitet godt og er svært inert, blir det anvendt som beskyttende belegg på andre metaller, som elektrodemateriale, til ledere og kontakter i elektroniske halvlederkomponenter o.a. Fordi gull reflekterer infrarød stråling godt, blir det brukt i reflekterende belegg og filmer. 10–15 % av produksjonen anvendes til tannlegevirksomhet og til andre tekniske formål. Legering med andre metaller gir muligheter til å justere gullets egenskaper til det aktuelle bruksområde, se gull-legeringer. Se også gullforbindelser, gullprøve, gullsmed og gullsmedkunst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.