Gul jordmaur
Arbeidere av gul jordmaur med en blind køllebille.
Av /Artsdatabanken, NINA.
Lisens: CC BY SA 3.0
Lasius flavus

Tue av Lasius flavus, gul jordmaur. Foto fra: Lushage

Gul jordmaur er en art av årevinger i familie maur. Arten lever underjordisk og bebor typisk enger og beitemark, men også skogholt og strender. Arten er vanlig i hele Sør-Norge nord til Trøndelag.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lasius flavus
Beskrevet av
(Fabricius, 1782)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Arbeidernes kropp er ensfarget gul eller brungul, 2,2–4,8 millimeter lang og mangler behåring på undersiden av hodet. Dronningen er 7–9 millimeter lang, brun og har en oppsvulmet bakkropp. Hannen har smalt hode, er mellom 3 og 4 millimeter lang og er spredt behåret.

Levevis

Gul jordmaur danner samfunn med en dronning som kan inneholde rundt 100 000 individer. Den ernærer seg på underordiske insekter og honningdugg fra bladlus som lever på planterøtter.

Gul jordmaur lever typisk på enger og beitemark, i skogholt og på strender. Boene anlegges under stein eller i jorden og danner ofte kompakte, gressbevokste jordtuer på fuktig beitemark.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

gul jordmaur
Lasius flavus
Artsdatabanken-ID
119192
GBIF-ID
5035857

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg