guayakí

Artikkelstart

Guayakí er et indiansk folk i de høyereliggende skogstraktene i det østlige Paraguay. Selv kaller de seg aché. Språklig er de tilknyttet guaraní-grenen av tupi-guaranífamilien.

Faktaboks

Uttale
guayakˈí

Guayakí er først og fremst jegere, organisert i små, mobile grupper på 40–60 personer. Hver gruppe har et bestemt jaktterritorium som de utnytter etter et rotasjonssystem, slik at de enkelte delene av territoriet kan gjenvinne balansen etter en viss tids jakt. Kvinnene nyter stor respekt; mennene søker alltid å rådføre seg med koner og mødre før de tar en viktig avgjørelse. Guayakí mener at de står i en intim forbindelse med naturen, en forbindelse som ikke må bli brutt. Nettopp ved jakten opprettholdes balansen med dyrene og trærne, som er menneskenes forfedre, og menneskenes sjeler vil etter døden i sin tur ta bolig i dyrene og trærne.

I de senere tiårene har guayakí gått sterkt tilbake i antall, og den tyske antropologen Mark Münzel har påvist at de har vært utsatt for regelrett folkemord. Folketallet var i begynnelsen av 1990-årene ca. 1300.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg