Grønnvier blader
Grønnvier har blader som er påfallende blanke på oversida. Bladkanten mangler ofte tenner mot spissen og ved basis. Karakteristisk er også de rødbrune, glinsende kvistene.
Grønnvier blader
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Grønnvier er en buskforma art i vierfamilien. Denne vieren er vanlig i åstrakter og fjelltrakter, og i nord også i lavlandet. De hårløse bladene er blankt grønne på oversida og bleikt grønne under. Grønnvier mangler som oftest akselblad.

Faktaboks

Etymologi
Fra latin Phylica, tre som står grønt om vinteren.
Vitenskapelig navn
Salix phylicifolia
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utseende

Grønnvier hunnaks
Hunnaks hos grønnvier. Aksskaftet strekker seg i frukt, men bladene er fortsatt små. Kapslene har tett med liggende hår.
Grønnvier hunnaks
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Buskene blir som regel opptil to meter høye, men grønnvier kan også danne små trær på opptil sju meter. Årskvister er gulbrune eller rødbrune og blanke. De noe eldre kvistene har svært glatt rødbrun bark som virker blankpolert. Plantene mangler som regel akselblad, men kan ha små hjerteforma akselblad som faller av tidlig. Bladene varierer mye i form og størrelse, men er som regel omvendt eggforma eller elliptiske. Bladkanten er bukttanna, men tenner mangler imot bladspissen og er få mot bladbasis. Bladene blankt grønne på oversida og bleikgrønne med blåhvitt vokslag under. Midtnerven i bladet er ofte rødlig.

Grønnvier blomster før lauvsprett. Blomsteraksene har kort skaft med noen få, små blader. Hannaksene har gule pollenknapper. Hunnaksene er grønne og fruktknutene er hårløse, men midtstilken i akset er gråhåra. Kapslene har kort griffel og arrene er korte og grønnlige. Kapslene er gulgrønne eller grågrønne og tett ullhåra. Frøene er som hos andre viere små og har rikelig med frøull som sprer frøene med vinden når kapslene sprekker opp.

Utbredelse

utbredelse av grønnvier
Naturlig utbredelse av grønnvier (Salix phylicifolia). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av grønnvier

Grønnvier vokser fuktig; myrer, myrkanter, elve- og bekkekanter og flommark. Den kan også finnes i fuktige skog og hei. Det er ingen særlige krav til næringsrik jord.

Arten er vanlig i fjellet og fjellskogen i hele Norge. Den går også langt nedover mot lavlandet langs vassdrag. I Sør-Norge mangler grønnvier i et bredt belte langs kysten fra Østfold til Rogaland og er sjelden på Vestlandet til Sunnmøre. Videre nordover er den vanlig helt ut til kysten.

Grønnvier finnes i Europa og i vestlige Sibir.

Reproduksjon

Grønnvier produserer nektar og oppsøkes av ulike insekter både for nektar og for pollen fra hannblomstene. I tillegg til slik insektpollinering har trolig vindpollinering en viss betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Faktaboks

grønnvier
Salix phylicifolia
Tidligere vitenskapelig navn
Salix phylicifolia majalis Wahlenb.
Artsdatabanken-ID
102693
GBIF-ID
7918641

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg