Mentha spicata (Cultiv)

Mentha spicata (Cultiv), grønnmynte. Foto fra: Randers, Danmark

Mentha crispata

Mentha crispata, grønnmynte. Foto fra: Vitskøl Kloster, Vesthimmerland, Danmark

Global produksjon av grønnmynte, 1961-2021

1961 107611
1962 105362
1963 80558
1964 51226
1965 43899
1966 46954
1967 49821
1968 51529
1969 37585
1970 43753
1971 53557
1972 48559
1973 48571
1974 53980
1975 57407
1976 44656
1977 46217
1978 37861
1979 31146
1980 25834
1981 19534
1982 22451
1983 19686
1984 17214
1985 21771
1986 25987
1987 27637
1988 32842
1989 37779
1990 28674
1991 22864
1992 31360
1993 39894
1994 57659
1995 57682
1996 60832
1997 56760
1998 65412
1999 88306.88
2000 43134.91
2001 60790.68
2002 60875.69
2003 118256.71
2004 76873.72
2005 69779.73
2006 92512.75
2007 73659.76
2008 72020.77
2009 59444.79
2010 80766.8
2011 62930.81
2012 106366.83
2013 95125.03
2014 92703.87
2015 107610.24
2016 106653.17
2017 99221.74
2018 106345.38
2019 74205.03
2020 48418.45
2021 37987.7
Kilde: FAOSTAT

Grønnmynte er en flerårig urt i leppeblomstfamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Mentha spicata
Beskrevet av
Carl von Linné
Årlig global produksjon
38 000 tonn (2021)

Den blir 40–100 centimeter høy og har en stengel uten hår som er grenet og rødlig. Bladene er friskt grønne, nesten glatte og tannet. Blomstene er mørkfiolette og vokser i et stort, smalt aks. Den har sterk krydderlukt.

Grønnmynte er en av artene som danner hybriden Mentha x piperita, se peppermynte. Grønnmynte er en innført art, som finnes av og til på dyrket mark og avfallsplasser i Sør-Norge. Se også varieteten krusemynte og mynte.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

grønnmynte
Mentha spicata
Tidligere vitenskapelig navn
Mentha crispa Schrad., Mentha crispata Schrad., Mentha viridis Schrad.
Artsdatabanken-ID
102338
GBIF-ID
2927175

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg