Grønnfink (Carduelis chloris)
Grønnfink (Carduelis chloris)
Lisens: CC BY SA 3.0
Grønnfink og grønnsisik
Grønnfinken til venstre er relativt lik den unge grønnsisiken til høyre med tilsvarende grå og gulgrønne farger. Men merk markant størrelsesforskjell og nebbformen der grønnfinken har kraftig kjegleformet nebb mens grønnsisikens nebb er relativt langt og spisst.

Grønnfink er en fugleart i finkefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
«svenske» engelsk: european greenfinch
Vitenskapelig navn
Chloris chloris
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Grønnfinken er 15 centimeter, på størrelse med en gråspurv. Den er grønngul og har et kjegleformet, kraftig nebb som kjennetegner frøspisere. Hunnen er mer grå enn grønngul, og er svakt streket på ryggen. Begge kjønn har gule vingebremmer (håndsvingfjær), og stjerten er gul innerst på hver side; begge karakterer er tydeligere hos hannen enn hos hunnen.

Sangen er en kort, monoton og karakteristisk snerring. Den minner om bjørkefinkens sang, men er ikke så hard i klangen og stiger mot slutten. Hannen kan også ha en stivvinget sangflukt i store sirkler over territoriet.

Næring

Voksne grønnfinker er vegetarianere året rundt, men ungene får gjerne litt insekter. Den er en svært vanlig gjest på fuglebrett og fôringsautomater med solsikkefrø.

Formering

Grønnfinken legger gjerne reiret i tette einerbusker eller større trær. Den legger 5–6 egg som ruges i 13–14 døgn. Ungene flyr ut etter to uker.

Utbredelse og bestand

Ung grønnfink (Carduelis chloris)
Ung grønnfink (Carduelis chloris)
Lisens: CC BY SA 3.0

Grønnfinken hekker i hele Europa til nordvestlige Afrika og Vest-Asia. Den er mest tallrik i Sør-Norge, men hekker nå regelmessig helt nord til Sør-Varanger. Den trives best i åpent kulturpåvirket landskap med tette trær og busker.

Norsk Ornitologisk Forening har vurdert bestanden til mellom 135 000 og 400 000 par. Siden midten av 2000-tallet er det registrert en nedgang i bestanden.

Trekk

Grønnfinken er stand- og streiffugl, men en del trekker ut av landet om høsten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

grønnfink
Chloris chloris
Tidligere vitenskapelig navn
Carduelis chloris, Carduelis chloris chloris
Artsdatabanken-ID
185920
GBIF-ID
5845582

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg