grylloblattider

20. Ishiana (Silvestri) Grylloblattidse. 21. Grylloblatta (Walker) Grylloblattidse. 22. Grylloblatta, tarsus of male (Walker) Grylloblattidse. 23. Galloisiana, antenna (Crampton) Grylloblattidse.

Av /https://www.flickr.com/photos/internetarchivebookimages/.

Artikkelstart

Grylloblattider, orden av insekter. Finnes ikke i Norge, og har ikke noe norsk navn. Grylloblattider ble først oppdaget i 1914 i Canada i Rocky Mountains. Det var en art ved navn Grylloblatta campodeiformes, som blir 13 - 30 millimeter lang som voksen. På engelsk kalles de "rock crawlers".

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘siriss’ og ‘kakerlakk’
Også kjent som
Grylloblattodea

Det er senere registret ialt 16 arter kjent, hvorav ni fra fjell og grotter i Nord-Amerika, seks fra Japan og én fra Sibir. Dessuten har man funnet en art i Himalaya. Artene er vingeløse, har reduserte eller mangler fasettøyne og har heller ikke punktøyne. Munndelene er av bitende. Grylloblattider spiser antagelig døde insekter og planterester. Haletrådene er lange, og hunnens eggleggingsrør er velutviklet.

Grylloblattidenes biologi er dårlig kjent, men en av de amerikanske fjellartene er en nattaktiv alteter med en temperaturpreferanse på bare 1 °C. Deres systematiske plassering er noe uklar, men de regnes oftest som beslektet med rettvinger, det vil si gresshopper og kakerlakker. De er også i slekt med noen eiendommelige, vingeløse insekter, Mantophasmatodea, som ble oppdaget i Afrika så sent som i 2001.

Grylloblattidenes geografiske utbredelse er høyst merkelig med vidt atskilte arter i forskjellige fjellområder. Likevel er det stor likhet i bygning hos arter fra de forskjellige lokaliteter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg