gruppevare - IT

Gruppevare er programvare som gir grupper tjenester og verktøy for effektiv bruk av datanettverk til å samarbeide internt og med andre grupper. Typiske tjenester og verktøy i gruppevare er e-post, lynmeldinger (eng. instant messaging), kalender med avtalebok, felles filmapper, oppslagstavle, diskusjonsfora, varsling, søkemuligheter, deling av applikasjoner, og videokonferanser.

Faktaboks

også kjent som:
eng. groupware

Historisk sett går gruppevarebegrepet tilbake til lanseringen av Lotus Notes mot slutten av 1980-tallet. Utbredelsen av Internett og den stadig mer utstrakte bruken av bredbåndsforbindelser er faktorer som har bidratt til å legge grunnlaget for stadig mer omfangsrike tjenester innen gruppevare.

Moderne gruppevare tenderer mot å gjøre seg uavhengig av at brukeren benytter en bestemt maskin, for eksempel ved at man kan nå tjenestene gjennom avanserte mobiltelefoner eller PDA-er, eller at hele løsningen er web-basert, slik at man ikke trenger annet enn en vilkårlig maskin med Internett-tilknytning og nettleser. Web-baserte løsninger innebærer også at mindre bedrifter med geografisk spredte medarbeidere kan skaffe seg gruppevare fra en spesialisert tilbyder, framfor å installere og drive løsningen selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg