gruppevare - IT

Gruppevare, programvare som gir grupper tjenester og verktøy for effektiv bruk av datanettverk til å samarbeide internt og med andre grupper. Typiske tjenester og verktøy i gruppevare er elektronisk post, lynmeldinger (eng. instant messaging), kalender med avtalebok, felles filmapper, oppslagstavle, diskusjonsfora, varsling, søkemuligheter, deling av applikasjoner, og videokonferanser.

Faktaboks

Også kjent som
eng. groupware

Historisk sett går gruppevarebegrepet tilbake til lanseringen av Lotus Notes mot slutten av 1980-tallet. Utbredelsen av Internett og den stadig mer utstrakte bruken av bredbåndsforbindelser er faktorer som har bidratt til å legge grunnlaget for stadig mer omfangsrike tjenester innen gruppevare.

Helhetlige gruppevareløsninger leveres av store IT-bedrifter som IBM (Lotus), Microsoft, Novell, Oracle og Sun. I tillegg er ulike former for gruppevaretjenester innebygget i forretningssystemer fra blant andre SAP, og en rekke mindre aktører leverer egne verktøy eller egne tillegg til gruppevare fra større leverandører, rettet blant annet mot spesielle bransjer. Moderne gruppevare tenderer mot å gjøre seg uavhengig av at brukeren benytter en bestemt maskin, for eksempel ved at man kan nå tjenestene gjennom avanserte mobiltelefoner eller PDA-er, eller at hele løsningen er web-basert, slik at man ikke trenger annet enn en vilkårlig maskin med Internett-tilknytning og nettleser. Web-baserte løsninger innebærer også at mindre bedrifter med geografisk spredte medarbeidere kan skaffe seg gruppevare fra en spesialisert tilbyder, framfor å installere og drive løsningen selv.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg