grunnundersøkelse

Artikkelstart

Grunnundersøkelse er en undersøkelse av grunnens beskaffenhet. Undersøkelsen skal gi dybde til fjell, lagtykkelser på forekomster av grus, sand, silt eller leire og tallfeste de ulike lagenes byggetekniske egenskaper. Grunnundersøkelser kan også brukes til å fastslå om grunnen er forurenset, og til å finne gjennomstrømningsmotstand for grunnvann og forurensinger.

Undersøkelsene foregår dels ved målinger ute i marken, dels ved målinger på jordprøver i geoteknisk laboratorium. Målinger i marken er ofte basert på boringer der en eller annen form for mekanisk boremotstand registreres. Målinger av ulike typer bølgeforplantning, elektrisk ledningsevne, stråling benyttes også.

Resultatene fra grunnundersøkelser inngår ved vurdering av stabilitet og rasfare, ulike fundamenteringsløsninger og vurderinger av grunnvannsstrømning og forurensingsspredning. Grunnundersøkelser gjennomføres rutinemessig for anleggsarbeider og større byggearbeider på løsmasser, men kan også være påkrevet for alminnelig husbygging når lokale forhold tilsier dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg