grunnmur

Artikkelstart

Grunnmur er en fellesbetegnelse for forskjellige typer bærende yttervegger reist fra byggegropens bunn, og som oftest opp til over terrenget rundt bygningen.

Grunnmuren utgjør det stabile underlaget for hele bygningen forøvrig. Den må være solid nok til å tåle byggets vekt og jordtrykket utenfra og må være varmeisolert slik at ikke varmetapet fra bygningens kjeller blir for stort. Den må også ha fuktisolasjon fra jordfuktigheten (med for eksempel plast) og ha bakfyll og drenering slik at grunnvann og overvann (regnvann) ledes bort fra grunnmuren.

En grunnmur kan avgrense en kjeller, et kryperom eller ikke utgravde masser. I skrånende terreng kan den også fortsette i god høyde over terrengets laveste nivå og danne en sokkel på et hus, som kan romme en sokkeletasje. Den utføres vanligvis av armert eller uarmert betong, eller i murverk av bygningsblokker som er spesielt godkjent for muring under terreng, gjerne betongblokker eller blokker av lettklinkerbetong. I eldre tider var det vanlig å bruke naturstein. Grunnmurer er ofte plassert på et fundament eller en såkalt såle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg