grounded theory

Grounded theory, en forskningsmetode innen sosiologi og psykologi hvor man starter med «blanke ark» i et forsøk på å utvikle en teori ut fra et datasett. Man forsøker med andre ord å utvikle en teori som kan forklare et fenomen eller en situasjon i motsetning til tradisjonell hypotesetesting som tar utgangspunkt i en bestemt teoretisk eller empirisk basert antagelse om forklaring som dernest testes ut.

Faktaboks

Etymologi
engelsk ‘forankret i bakken eller grunnen’

Når prinsippene for grounded theory brukes i forskning, foregår datainnsamling og analyse parallelt. Utvikling av teoretiske begreper starter alt fra de første observasjoner (for eksempel undersøkelse av den første pasienten). Man anvender en åpen kodingsprosedyre der man gir navn til utsagn og hendelseselementer ut fra deres substans, også kalt substansiell koding. Ved fortløpende å sammenligne nye observasjoner (informasjon innhentet fra nye pasienter) med tidligere innhentede data, utvikles kategorier og relasjonene mellom dem oppdages. Når ytterligere datainnsamling ikke lenger gir ny kunnskap, men bare bekrefter teorien som er utviklet underveis, avsluttes datainnsamlingen og analysene.

Grounded theory er en form for kvalitativ forskning som brukes for å utvikle nye teorier som i neste omgang kan testes empirisk (kvantitativt).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg