grotesk - typografi

Skriftstilen grotesk.

Grotesk av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Grotesk, betegnelse på en gruppe av trykkskrifter som kjennetegnes ved mangel på seriffer og ingen eller ubetydelig kontrast mellom grunnstrek og hårstrek. Se skrift.

Faktaboks

Uttale
grotˈesk
Etymologi
av italiensk grottesco, ‘fantastisk, underlig, overdrevet’

Grotesk er en forholdsvis ung trykkskriftform, og den ble første gang vist i en skriftprøve fra William Caslon i 1816. Da hadde den versert blant arkitekter og skiltmalere og på enkelte geografiske kart i noen tiår.

Groteskskriftene har, som andre trykkskrifter og skrifttyper, vært påvirket av mote og stilutvikling. Groteskskriftene kan videre grupperes i amerikansk grotesk (for eksempel Akzidenzgrotesk), jugendgrotesk (for eksempel Hobo), funksjonalistisk grotesk (for eksempel Futura), humanistisk grotesk (for eksempel Gill sans), sveitsisk grotesk (for eksempel Helvetica).

I Norge er groteskskrifter lite brukt i bøker og i større tekstmengder, men derimot mye til titler og andre fremhevelser, i avisoverskrifter, annonser, plakater og reklame samt i en rekke andre sammenhenger.

Blant de mest kjente og populære groteskskriftene finner vi Akzidenz-Grotesk, Gill sans, Futura, Avant Garde, Hobo, Helvetica, Univers, Frutiger og Antique Olive.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg