Grotesk, betegnelse på en gruppe av trykkskrifter som kjennetegnes ved mangel på seriffer og ingen eller ubetydelig kontrast mellom grunnstrek og hårstrek. Se skrift.

Grotesk er en forholdsvis ung trykkskriftform, og den ble første gang vist i en skriftprøve fra William Caslon i 1816. Da hadde den versert blant arkitekter og skiltmalere og på enkelte geografiske kart i noen tiår.

Groteskskriftene har, som andre trykkskrifter og skrifttyper, vært påvirket av mote og stilutvikling. Groteskskriftene kan videre grupperes i amerikansk grotesk (for eksempel Akzidenzgrotesk), jugendgrotesk (for eksempel Hobo), funksjonalistisk grotesk (for eksempel Futura), humanistisk grotesk (for eksempel Gill sans), sveitsisk grotesk (for eksempel Helvetica).

I Norge er groteskskrifter lite brukt i bøker og i større tekstmengder, men derimot mye til titler og andre fremhevelser, i avisoverskrifter, annonser, plakater og reklame samt i en rekke andre sammenhenger.

Blant de mest kjente og populære groteskskriftene finner vi Akzidenz-Grotesk, Gill sans, Futura, Avant Garde, Hobo, Helvetica, Univers, Frutiger og Antique Olive.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.