grotesk - typografi

Skriftstilen grotesk.

Av /Store norske leksikon ※.

Grotesk, betegnelse på en gruppe av trykkskrifter som kjennetegnes ved mangel på seriffer og ingen eller ubetydelig kontrast mellom grunnstrek og hårstrek. Se skrift.

Faktaboks

uttale:
grotˈesk
etymologi:
av italiensk grottesco, ‘fantastisk, underlig, overdrevet’

Grotesk er en forholdsvis ung trykkskriftform, og den ble første gang vist i en skriftprøve fra William Caslon i 1816. Da hadde den versert blant arkitekter og skiltmalere og på enkelte geografiske kart i noen tiår.

Groteskskriftene har, som andre trykkskrifter og skrifttyper, vært påvirket av mote og stilutvikling. Groteskskriftene kan videre grupperes i amerikansk grotesk (for eksempel Akzidenzgrotesk), jugendgrotesk (for eksempel Hobo), funksjonalistisk grotesk (for eksempel Futura), humanistisk grotesk (for eksempel Gill sans), sveitsisk grotesk (for eksempel Helvetica).

I Norge er groteskskrifter lite brukt i bøker og i større tekstmengder, men derimot mye til titler og andre fremhevelser, i avisoverskrifter, annonser, plakater og reklame samt i en rekke andre sammenhenger.

Blant de mest kjente og populære groteskskriftene finner vi Akzidenz-Grotesk, Gill sans, Futura, Avant Garde, Hobo, Helvetica, Univers, Frutiger og Antique Olive.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg