Grindalsfluefiske
Grindalsfluefiske i 1963. Magnar Næsbak (1932-2001) på Glomma-isen. Fiskeren lå på magen på et skinn med ansiktet over et hull, der han slapp ned grindalsfluelarver som skulle trekke til seg fisk. Dette «åtet» hadde han båret med seg i et blikkspann (til høyre). Larvene ble plassert i hullet i isen ved hjelp av en kjøkkenøse. Det egentlige fiskeredskapet, en pinne med en senestubb med krok eller en messingtråd med renneløkke, holdt fiskeren under brystet mens han tilførte mer åte.
Av /Anno Norsk skogmuseum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Grindalsflue er en art av insekter i ordenen steinfluer. Kroppslengden er 4–7 mm, i tillegg kommer to lange antenner og to like lange haletråder.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Capnia pygmaea
Beskrevet av
(Zetterstedt, 1840)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Arten finnes i hele Norge, men er mest vanlig langs Glomma fra Røros til Elverum. (Navnet skriver seg fra gården Grindalen i Elverum.) Arten legger egg både i småbekker og større elver, men synes mot Elverum bare å opptre i Glomma. Larvene utvikles fortrinnsvis der bunnen er ustabil og større stein er blandet med sand.

På senvinteren søker larvene i store mengder opp gjennom sprekker i isen for å nå det voksne stadiet. På denne tiden foregår grindalsfluefisket på isen på Glomma, med pilkeutstyr og agn som imiterer nymfestadiet hos grindalsflua.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

grindalsflue
Capnia pygmaea
Artsdatabanken-ID
49632
GBIF-ID
5151840

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg