grindalsflue

Grindalsfluefiske i 1963. Magnar Næsbak (1932-2001) på Glomma-isen. Fiskeren lå på magen på et skinn med ansiktet over et hull, der han slapp ned grindalsfluelarver som skulle trekke til seg fisk. Dette «åtet» hadde han båret med seg i et blikkspann (til høyre). Larvene ble plassert i hullet i isen ved hjelp av en kjøkkenøse. Det egentlige fiskeredskapet, en pinne med en senestubb med krok eller en messingtråd med renneløkke, holdt fiskeren under brystet mens han tilførte mer åte.
Av /Anno Norsk skogmuseum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Artikkelstart

Grindalsflue er en art av insekter i ordenen steinfluer. Kroppslengden er 4–7 mm, i tillegg kommer to lange antenner og to like lange haletråder.

Arten finnes i hele Norge, men er mest vanlig langs Glomma fra Røros til Elverum. (Navnet skriver seg fra gården Grindalen i Elverum.) Arten legger egg både i småbekker og større elver, men synes mot Elverum bare å opptre i Glomma. Larvene utvikles fortrinnsvis der bunnen er ustabil og større stein er blandet med sand.

På senvinteren søker larvene i store mengder opp gjennom sprekker i isen for å nå det voksne stadiet. På denne tiden foregår grindalsfluefisket på isen på Glomma, med pilkeutstyr og agn som imiterer nymfestadiet hos grindalsflua.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg