Gresshoppesanger
Syngende gresshoppesanger.
Gresshoppesanger
Av /Shutterstock.

Gresshoppesanger er en fugleart i sumpsangerfamilien. Artsnavnet kommer fra lyden, som ligner lyden av en gresshoppe. Den hekker sparsomt på enkelte steder i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Locustella naevia
Beskrevet av
(Boddaert, 1783)
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Gresshoppesangeren en liten spurvefugl, litt større enn en løvsanger, med stripet olivenbrun overside og brunhvit underside, og svake stripeflekker på strupen og brystet. Den er plassert i sumpsangerfamilien, som tidligere var en del av sangerfamilien. Den tilhører slekten Locustella, og er svært lik de andre artene i denne slekten på utseende. De kan derimot lett skilles på varighet av sangen. Den er 12,5-13,5 centimeter lang og veier 11,4-15,2 gram.

Det er registrert fire underarter av arten.

Det eldste ville individet som er registrert ble like under 6 år gammelt.

Det vitenskapelige navnet Locustella kommer fra latin og betyr gresshoppe, som speiler sangen, og naevia, som betyr flekket eller streket, som henspeiler stripene langs bryst og strupe. Den lever hovedsakelig av insekter, edderkopper og snegler.

Utbredelse

Gresshoppesangeren er utbredt i hele Mellom-Europa, fra nord til Sør-Sverige og østover til sentral-Asia.

Selv om den ble observert en rekke steder i Norge, ble den påvist hekkende første gang i 1967. Nå hekker den spredt langs kysten fra Agder nordover til Møre og Romsdal, mest på Jæren. Birdlife Norge har estimert den norske bestanden til om lag 200-250 par. Den er satt som nært truet på den norske rødlista.

I våre naboland er bestanden derimot større. I Sverige er bestanden anslått til 4600 par, i Finland omtrent 2000-4000 par og i Danmark til 1100 par. I Europa har den hatt en dramatisk bestandnedgang de siste tiårene. Fra 1980 til 2017 ble den europeiske bestanden redusert med 73 prosent. Drenering av våtmark og annen endring av hekkehabitater er trolig noe av årsaken til nedgangen. Den er likevel satt som livskraftig på den internasjonale rødlista.

Trekk

Gresshoppesangeren er en trekkfugl. Den trekker lange avstander, og den nordiske bestanden trekker trolig til den vestlige delen av Sahel. De fleste gresshoppesangerene i verden overvintrer på noen små områder i Øst-Afrika, noen få steder i Vest-Afrika og enkelte steder på det indiske subkontinentet. Fugler merket i Norge er gjenfunnet på vei sørover i Nederland og Frankrike.

Reproduksjon

Reiret bygges av begge foreldrene i krattvegetasjon av gress, blader og andre planterester. Hunnfuglen legger 3-7 egg som ruges av begge kjønn i 12-15 dager før eggene klekkes. Eggene er grønnaktig hvite med mange små rødaktige prikker. Ungene mates med insekter av begge foreldrene før de forlater reiret 10-12 dager etter klekking. Gresshoppesangeren kan gjerne ha to kull per år.

Lyd

Gresshoppesangeren kan kjennes igjen på sangen, som minner om lyden fra en stor løvgresshoppe eller fra en fiskesnelleline som løper ut. Den synger aller helst om natten, og lyden bærer ofte godt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

gresshoppesanger
Locustella naevia
Tidligere vitenskapelig navn
Locustella naevia naevia
Artsdatabanken-ID
4452
GBIF-ID
2493548

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg