Hellas ligger mellom 34. og 42. breddegrad og har generelt sett et typisk middelhavsklima med lange, tørre somre og korte, milde vintre. Landets topografi gir dog store lokale forskjeller. Den sørlige delen av Hellas og øyene er varmest, og tørke kan være et problem. Vinmarkene i høyereliggende fjellområder er kjøligere, og her kan det tidvis være utfordrende å få tilstrekkelig modning på druene.
Greske vinområder kan deles inn i kystområder, kontinentale områder, fjellområder og vulkanske områder. Vinmarkene langs kystlinjen av fastlandet og på de greske øyene er mange. Vind og fuktighet som kommer inn fra havet modererer den høye temperaturen om sommeren og sørger for en bedre og langsommere modning av druene. De store vannmassenes evne til å holde på temperaturen har også en gunstig innflytelse på vinmarker i kjøligere områder som får et mildere klima enn tilsvarende områder som ikke påvirkes av havet.
Lenger inne på fastlandet er klimaet kontinentalt med høye dagtemperaturer og kjølige netter. Dette gir en lang vekstsesong. Det er lite nedbør om sommeren, og kunstig vanning er ofte nødvendig.
Fjellområdene i Hellas er godt egnet til vindyrking. Ved å anlegge vinmarker på høydeplatåer eller i skråninger får druene kjøligere forhold enn i lavlandet. Det er også mer fuktighet i de høyereliggende områdene da det er mindre fordampning fra jorden og mer nedbør. Det unngås gjerne å plante vinmarker i skråninger som vender mot sør for å unngå den varmeste solen som overoppheter druene.
Vulkanske dyrkningsforhold finnes først og fremst på Santorini der druene vokser i et dypt jordsmonn av lava og aske. Det fattige, tørre og sandholdige jordsmonnet gjør at vinstokkens røtter må søke langt ned i bakken. De samme forholdene gjør også at vinlusen phylloxera ikke trives her. Mange vinmarker er flere hundre år gamle og beplantet med upodede vinstokker. Det vulkanske jordsmonnet er spesielt lav på kalium, noe som kan forklare den høye syren i druene som vokser her.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.