Grenseoppsyn er den offentlig myndighet som fører tilsyn med riksgrense.

I 1945 ble det organisert et grensepoliti til å føre tilsyn langs riksgrensen i Troms og Finnmark. Dette ble 1950 avløst av Norges grensekommissær for den norsk-sovjetiske grense, nå Norges grensekommissær for den norsk-russiske grense.

Grensekommissæren hører under Justis- og beredskapsdepartementet og har sete i Kirkenes. Grenseoppsynet skal føre tilsyn med at bestemmelsene gitt i eller i medhold av riksgrenseloven av 14. juli 1950 og reglene i overenskomst av 29. des. 1949 med Sovjetunionen (senere Russland) blir overholdt. Selve grenseoppsynstjenesten utføres siden 1959 av Garnisonen i Sør-Varanger.

Mot Sverige og Finland har det i nyere tid ikke vært organisert permanent oppsyn ved grensene. Etter norsk inntreden i Schengen-avtalen fra 25. mars 2001 er riksgrensen mellom Norge og henholdsvis Sverige og Finland i rettslig forstand åpen, slik at den kan krysses også utenom fastsatte grenseovergangssteder. Ved transport av varer som skal fortolles må grensen likevel krysses på steder som utfører tollklarering.

Sjøgrensene og norsk sjøterritorium er under oppsyn av Sjøforsvaret, som også utøver kontroll med utenlandske fartøyers adgang til norske havner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg