Mindre endring av grensen mellom to eiendommer. Matrikkellova (lov om eigedomsregistrering) skiller mellom grensejustering som gjelder de mindre forholdene, og arealoverføring, som gjelder større grenseendringer. Grensejustering er en forenklet fremgangsmåte for justering av eksisterende eiendomsgrenser. For slike justeringer er det ikke nødvendig med søknad og tillatelse etter plan- og bygningsloven.

Utgangspunktet er at private grunneiere kan avtale hvor grensen mellom deres eiendommer skal gå. Men offentligrettslige regler, som matrikkellova og plan- og bygningsloven, kan legge begrensninger på partenes avtalefrihet.

Grensejustering reguleres av matrikkellova § 16 og matrikkelforskriften § 34. Ved grensejustering er utgangspunktet at arealet for de berørte eiendommene kan økes eller reduseres med inntil 5 prosent, men maksimalt 500 kvadratmeter. Større endringer enn dette skal følge reglene for arealoverføring.

I en prinsipputtalelse fra 2013 la daværende Miljøverndepartementet (nå: Klima og miljødepartementet) til grunn at grensejustering i utgangspunktet kan gjøres også i områder med delingsforbud.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.