graviton

Artikkelstart

Graviton er en hypotetisk partikkel som formidler gravitasjonskraften mellom to legemer.

Faktaboks

Uttale
gravitˈon
Etymologi
av gravi-

Beskrivelse

Kraftformidling med virtuelle partikler

Det kvantemekaniske bildet av hvordan partikler med ladning og masse virker på hverandre, er at kraftvirkningen skjer som en følge av at partiklene utveksler såkalte virtuelle fotoner og gravitoner. At en partikkel er virtuell betyr at den har en levetid begrenset av Heisenbergs usikkerhetsrelasjon. Det innebærer at en virtuell partikkel ikke kan observeres direkte. Men virtuelle partiklers egenskaper kan bestemmes fra egenskapene til kraften de formidler.

Masse og spinn

Kreftenes ulike egenskaper skyldes at feltpartiklene har forskjellig masse og spinn. Dersom gravitasjon har ubegrenset lang rekkevidde, har gravitoner ikke hvilemasse og beveger seg med lyshastigheten. Gravitonene har spinn 2 i enheten h/2π, der h er Plancks konstant.

De strengeste restriksjonene på den øvre grensen av gravitonets masse er oppnådd ved å studere galaksehopenes dynamikk og bevegelser. I en artikkel publisert i 2018 ble det konkludert med at gravitonets masse er mindre enn 2,4ˑ10-65 kg, Dette svarer til at gravitasjon har en rekkevidde på minst 10 millioner lysår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg