Gravenstein er en eplesort som kan følges sikkert bakover til 1698 til slottet Graasten i Danmark (tysk Gravenstein). Arten kom til Norge (Hardanger) i 1792. Gravenstein var vår viktigste eplesort frem til 1970-årene.

Frukten er gul (vanlig gravenstein), men finnes også i mange røde fargevarianter. Eplene er av middels stor størrelse og har gulhvitt, litt fint, middels fast og svært saftig kjøtt. Eplene modnes i slutten av september og er holdbare frem til desember. Sorten brukes både som bordfrukt og til matlaging og smaken er syrlig, søt, særpreget god, og med et hint av banan. Pollenet er av dårlig kvalitet og sorten pollineres blant annet av sortene hvit astrakan, filippa og säfstaholm. Treet er kraftigvoksende og danner et stort tre, det bærer rikt med epler, men har noe tendens til vekselbæring. Sorten er utsatt for frukttrekreft, meldugg, skurv og rust.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.