Granulering er en behandling som gjør et materiale kornet eller gir det en kornet overflate. Metoder for granulering brukes på mange områder innen teknikk og industri.

For granulering innen kunsthåndverk, se granulering – kunsthåndverk.

I mange tekniske prosesser er det ønskelig å unngå at materialer foreligger som støv eller pulver. Granulering gjør et pulver til en masse av uregelmessige korn. Først tilsettes noe fuktighet som bindemiddel. Ved en kombinert presse- og oppsmuldringsprosess fås et granulat.

Smeltet glass, emaljefritte eller slagg granuleres ved at man lar smelten i tynn stråle renne ned i vann. På grunn av temperatursjokket sprekker smelten da til skarpkantede småbiter.

Metallgranuler, for eksempel av kobber eller sink, lages også ved at man lar smelten renne ut i vann, gjerne kombinert med kraftig røring.

Slike granuler blir ofte hule inni. De kan være halvkuleformede eller nokså uregelmessige.

Termoplaster blir ofte granulert ved at plasten ekstruderes (presses ut) gjennom dyser, og kuttes i korte biter med roterende kniver straks plaststrengene kommer ut av dysene. Granulert plast er lettere å emballere, lettere å mate inn i bearbeidingsmaskineri og lettere å blande med andre ingredienser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.