grankonglevikler

Cydia strobilella, grankonglevikler. Foto fra: Asker, Norge

Cydia strobilella, grankonglevikler. Foto fra: Asker, Norge

Artikkelstart

Grankonglevikler er en småsommerfuglart i familien viklere.

Faktaboks

Også kjent som
Cydia strobilella

Den er brunspraglet, med et vingespenn på 10–15 millimeter. Dens gulhvite, 6–8 millimeter lange larve lever skjult inne i konglen. Først eter den frøanleggene, men gnager seg senere inn i konglemargen. Vanligvis kan man ikke se utenpå en kongle at den er angrepet av grankongleviklere. Enkelte år kan man finne opptil 10–20 larver i en kongle, og alle frøanleggene er da skadd.

Sommerfuglen flyr mens granen blomstrer, og legger egg i blomstene. Eggleggingsapparatet kan skyves ut etter samme prinsipp som en langkikkert og stikkes inn mellom skjellene, hvor eggene legges. I slutten av juli er larven utvokst, men den overvintrer i konglemargen i en dvaletilstand (diapause). Diapausen kan være kortvarig, slik at forpupping og klekking finner sted neste vår, men den kan også vare i 1 ½ eller 2 ½ år. Ved hjelp av diapausen har grankonglevikleren og flere andre kongleinsekter utviklet en mekanisme som gjør det mulig for dem å overleve i de årene det ikke finnes grankongler. Uten diapausen ville de gå til grunne fordi de bare kan leve i unge kongler.

Grankonglevikleren er utbredt over hele Norge der det vokser gran, men er særlig vanlig i fjellskogen på Østlandet og i Trøndelag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg