Grafisk skjerm, skjerm for bruk med elektronisk apparatur som kan vise data i grafisk form, det vil si kurver, diagrammer, tegninger, fotografier, video og så videre, i motsetning til en skjerm som bare kan gjengi tall, bokstaver eller andre faste tegn, en såkalt alfanumerisk skjerm. Grafiske skjermer brukes nå i alle typer datamaskiner, de fleste mobiltelefoner og mye annet utstyr. Ikke-grafiske skjermer er begrenset til spesialutstyr som skrivere, musikkspillere eller kaffeautomater, altså der det ikke er behov for å vise annet enn enkle meldinger.

Avhengig av bruksområde har grafiske skjermer varierende oppløsning, fra noen tusen punkter på en mobiltelefon til flere millioner på en grafisk arbeidsstasjon, varierende antall farger og varierende oppfriskningsrate. Over 75 MHz innebærer flimmerfri visning.

Forskjellige typer flatskjermer, som LCD-skjermer, TFT-skjermer eller plasmaskjermer, har nå overtatt for de mer omfangsrike CRT-skjermene (katoderørsskjermer). Gjengivelsen av grafikk og video er ikke bare avhengig av skjermens egenskaper, men også av systemets grafikkprosessor, grafikkminne og programvare.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.