grafisk fremstilling

Denne typen grafisk fremstilling blir kalt et histogram eller søylediagram.

Artikkelstart

Grafisk fremstilling er det å fremstille tallmateriale og annen informasjon på en visuell måte, ved hjelp av grafer og andre typer diagrammer. Det kan for eksempel brukes for å gjøre matematiske beregninger eller statistiske resultater enklere å lese og forstå.

En grafisk fremstilling er ofte mer oversiktlig og lettfattelig enn en tabell når det gjelder å presentere sammenhenger og resultater. Man kan bruke en kurve til å illustrere sammenhengen mellom to variable størrelser – for eksempel sammenhengen mellom temperatur og elektrisitetsforbruk, eller variasjonen til en bestemt faktor med tiden.

I andre tilfeller fordeles individer eller enkeltobservasjoner i grupper etter visse egenskaper. Den tilsvarende grafen kalles da gjerne en fordelingskurve eller et histogram.

En annen vanlig måte å synliggjøre fordeling på, særlig når det gjelder pengesummer, er å bruke en sirkel som deles i seksjoner. Dette kalles et sektordiagram eller kakediagram (på engelsk pie chart), og kan for eksempel brukes for å vise hvordan statens inntekter fordeles på de forskjellige utgiftene.

For særlig populær grafisk fremstilling brukes ofte figurer (piktogrammer). Det kan for eksempel være kronestabler av ulik høyde for å illustrere forskjell i skattebeløp eller priser, eller tegninger av skip av forskjellige lengder for å illustrere størrelsen på ulike flåter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg