Graševina er en utbredt grønn druesort som oftest forekommer i Øst-Europa, spesielt i Kroatia, Ungarn, Slovenia og andre tidligere jugoslaviske områder, samt Nord-Italia og Østerrike. Druesorten er produktiv og knopper og modnes sent. Druen får relativt godt syrenivå. Graševina gir dufter som epler, sitrus og blomster og lages som både tørre, søte og musserende viner.

Druens mest sannsynlige opprinnelse er Kroatia, hvor graševina også er den mest dyrkede hvitvinsdruen. At druen i Italia, deler av Kroatia og i Romania kalles italiensk riesling er antatt å henge sammen med at den fikk navnet italiensk risling når den ble introdusert til Italia fra Kroatia. Likehetstrekk mellom graševina og den italienske druen greco di tufo er også antatt som årsak til navnet, men DNA-tester har vist at det ikke er noe slektskap mellom disse. Graševina har heller ikke slektskap til klassisk riesling, og gir fyldigere og mindre syrlige viner enn denne druen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.