Grønnstilk, fugleart i snipefamilien. Vadefugl med kroppsstørrelse som rødvingetrost, lange ben. Mørkebrun spettet overside, hvit buk og lyst, brunspettet bryst. Navnet grønnbensnipe som også er brukt, er misvisende, for bena er mer blekgule enn grønne. Hekker fra Nord-Europa gjennom hele Sibir; hos oss over det meste av landet unntatt i kyst- og fjordstrøkene på Vestlandet og langs kysten av Nord-Norge. Grønnstilken er særlig knyttet til myrlendt terreng i bjørkebeltet og vierregionen, men forekommer også i barskogsregionen. Reiret plasseres oftest i en gresstue eller i kratt på bakken. Kan også iblant ta i bruk gamle reir i trær av andre arter. De fire eggene er variable i fargen, men oftest lyst brungrønne med mørkebrune flekker. Ruges av begge kjønn i 22–23 dager. Etter klekkingen tar ofte hannen seg av ungepass, mens hunnen forlater området. Varsler med intense, stakkato pipelyder i rask takt. Trekkfugl, som hovedsakelig overvintrer ved ferskvann i Afrika sør for Sahara.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.