Grønnsisik. Av . CC BY NC SA 3.0

grønnsisik

Grønnsisik. Carduelis spinus.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Grønnsisik er en fugleart i finkefamilien. Den er en typisk frøspiser som utenfor hekketiden ofte streifer rundt i større eller mindre flokker på næringssøk, ofte i følge med gråsisik.

Faktaboks

Også kjent som
Carduelis spinus Engelsk: Eurasian Siskin
Grønnsisik hann
Lisens: CC BY SA 3.0

Beskrivelse

Grønnsisik

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Grønnfinken til venstre er ganske lik den unge grønnsisiken til høyre med tilsvarende grå og gulgrønne farger.

Grønnsisiken er tolv centimeter, det vil si på størrelse med en blåmeis. Begge kjønn er gjennomgående grønngule med svake lengdestriper, kinn og bryst er gule, mens buken er mer hvitaktig. Hannen har sterkere farger, svart hodehette og strupeflekk. Nebbet er svakt og tynt.

Den har karakteristiske lokkelyder, «tsily». Sangen er en flytende serie av kvitrende toner og triller og tilløp til herming.

Næring

Grønnsisiken spiser i stor grad frø, men tar også noe insekter i sommerhalvåret. Mengden av granfrø styrer valg av reirplassering og når hekkingen skal begynne. Frøproduksjonen til bjørk og or avgjør hvor overvintringen skjer.

Formering

Hunnen bygger reir av kvister, mose og gress høyt oppe på greinene i grantrær, og de 4–5 eggene er lyseblå med blekrøde flekker. Ungene klekkes etter tolv dagers rugetid, og de flyr ut av reiret etter to uker. Midt i hekkeperioden kan det hende at grønnsisiken trekker titalls mil nordover for å hekke én gang til. Det er ikke uvanlig at den har to kull.

Utbredelse og bestand

Grønnsisiken hekker i store deler av Europa og deler av Asia. Den er vanlig i barskog i hele Sør-Norge, men mer sparsom i Nord-Norge. Fuglene kan farte omkring hundrevis av mil når de leter etter egnet reirplass. I Norge har grana god konglesetting med 3–4 års mellomrom, og da når også bestanden av grønnsisik sitt toppnivå. Følgelig kan bestanden, ifølge Norsk Ornitologisk Forening, variere mellom 150 000 og 500 000 par.

Trekk

Grønsisiken er trekk- og streiffugl. Mange overvintrer i Norge, men de fleste trekker til den sørvestre del av Middelhavsområdet. Den opptrer gjerne i store, tette flokker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg