grønnkurle

Grønnkurle i nærheten av Finse
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Grønnkurle er en orkidé som er ganske vanlig i fjell- og åstrakter i mesteparten av Norge. På grunn av grønnfargen på blomstene er plantene ikke så lette å få øye på.

Faktaboks

Etymologi

Av gresk koilos, innhul og glossa, tunge.

Av latin viridis, grønn.

Også kjent som

Coeloglossum viride

Beskrivelse

Plantene blir mellom fem og 25 centimeter høye. Bladene er breie og bøyde utover. Fargen på bladene er bleikere på undersida og de har tydelige nerver som er mørkere enn bladene. Grønnkurle er nært beslekta med marihåndslekta og har som artene i den slekta, knoller som er flika.

Blomsterakset er ganske kort og glissen. Blomstene er gulgrønne eller brunlig grønne. Som de fleste orkidéer har blomstene seks blomsterblader. Hos denne arten er fem av blomsterbladene bøyd mot hverandre og danner en hjelm over pollenbærer og arr. Det sjette blomsterbladet er leppa, som er lang, nedbøyd og treflika. Grønnkurle har nektar som finnes i en meget kort spore.

Utbredelse

Grønnkurle. Malmagrøn, Voss.
Grønnkurle
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Grønnkurle vokser i åpne, urterike skoger, enger, beitemark og myr, ofte på baserik grunn. Den er vanligst i fjellskogene, men finnes også åstrakter. Grønnkurle mangler i kyststrøk i Sørøst-Norge og finnes kun få steder i lavlandet i Sør-Norge. Artens verdensutbredelse er i tempererte områder på den nordlige halvkule.

Særegen er forekomsten noen få steder på Jæren som regnes som en egen underart, islandsgrønnkurle, som vurderes som sterkt trua (EN) i Rødlista.

Reproduksjon

Grønnkurle enkeltblomst. Fem avblomsterbladene er samla som en hjelm over polliniene og arret. Inngang til den korte spora er også synlig. Nordre Knutshø, Oppdal.
Grønnkurle, enkeltblomst
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Grønnkurle er som de fleste orkidéer, insektpollinert. Med sin lange leppe og grønnlige blomsterfarge, kan grønnkurle ligne noe på stortveblad, men i motsetning til denne har grønnkurle ikke noen fure i leppe til nektar og heller ikke aktiv plassering av pollinier på besøker. Grønnkurle har pollinerier med festeskive som limer polliniet fast på insektet.

Flere ulike typer mindre insekter er observert som besøkere eller er funnet med pollinier av grønnkurle festa på hodet. Blant de antatte pollinatorene ulike typer veps, som snyltveps fra familien Ichneumonidae, mindre bier, biller og fluer. Nylige observasjoner fra Alpene har vist at maur i slekta tuemaur pollinerer grønnkurle der.

Systematikk og navn

Nyere undersøkelser med genetiske metoder av slektskap har vist at grønnkurle trolig er så nært beslekta med marihåndslekta Dactylorhiza at disse to slektene burde behandles som en slekt hvis man legger avgjørende vekt på slektskap. Hvis morfologi tillegges større vekt vil to slekter fortsatt opprettholdes. Det er ikke enighet om dette, men om slektene slås sammen vil grønnkurle få navnet Dactylorhiza viridis.

Denne arten er en av en rekke orkidéer som har norsk navn som slutter på kurle som betyr krøll eller noe lite rundt. Opphavet til dette er uklart, men kan ha sammenheng med blomstenes utseende. Grønnkurle ble tidligere kalt poseleppe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg