grønngylt

Symphodus melops, grønngylt. Foto fra: Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg

Symphodus melops, grønngylt. Foto fra: Nordsømuseet Hirtshals

Artikkelstart

Grønngylt er en fiskeart i leppefiskfamilien. Arten brukes i stor utstrekning som rensefisk i lakseoppdrett. Den settes ut i merdene for å fjerne lakselus.

Faktaboks

Også kjent som
Symphodus melops

Biologi

Dette er en vakker og fargerik leppefisk som kan bli opptil 25 centimeter lang. Hannen er overveiende blå- og grønnspraglet, mens hunnen er mer brun og gul.

Hannene har to ulike strategier. Enten blir en en territoriell hann som bygger og forsvarer reir som hunnene legger eggene sine i, eller så ser de fysisk ut som en hunn og sniker seg inn i reiret for å befrukte eggene til hunnen etter at de er lagt. Den territorielle hannen vokser seg større enn både hunnfisken og hannen som sniker seg til farskap.

Gytingen skjer i løpet av sommeren, og varer flere uker.

Grønngylten oppholder seg ganske grunt i strandsonen, og lever av ulike organismer som den finner der. Den er derfor vanlig på algebevokst fjellgrunn i fjæra.

Utbredelse

Grønngylten er utbredt fra Middelhavet og Azorene til Norge. Den er svært vanlig langs sør- og vestkysten opp til Trondheimsfjorden. I Norge er det trolig to atskilte bestander av grønngylt; en på sør- og østlandet, og en annen på vestlandet.

Forvaltning

Siden grønngylten fungerer som pussefisk i lakseoppdrett har beskatningen av arten blitt hard de siste årene. Fiskeridirektoratet har derfor innført klare regler når det gjelder fisketider, minstemål og begrensinger i redskapstyper. Reglene endres jevnlig. En utfordring for forvaltningen er transporten av grønngylt mellom landsdeler. Dette kan føre til spredning av sykdom og parasitter over store områder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg