grønn trepyton

Artikkelstart

Grønn trepyton er en reptilart i familien pytonslanger. Den er en slank, klart grønn kvelerslange som blir 1,5 til 2 meter lang. Den finnes i regnskog på Ny-Guinea og det nordlige Australia, hvor den lever i trærne. Arten er svært populær i internasjonal handel med hobbydyr og er også tillatt å holde i fangenskap i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Morelia viridis; engelsk navn: Green tree python

Beskrivelse

Grønn trepyton er en slank kvelerslange som blir cirka 1,5 til 2 meter lang, hvorav den relativt lange halen utgjør cirka 14%. Den veier 1 til 1,8 kg. Størrelsen varierer geografisk, og hunnene er noe større enn hannene. Kroppen har et trekantet tverrsnitt og hodet er stort og klart avgrenset fra halsen. De voksne er normalt klart grønne.

Habitat

Arten lever hovedsakelig i trærne i regnskoger fra havnivå og opp til cirka 2000 meter over havet. Mye av tiden hviler de oppkveilet på greiner 3–5 meter over bakkenivå. En gang i blant blir den sett nede på bakken, og på Papua Ny-Guinea er den også påvist i hager.

Føde

Den viktigste føden er små pattedyr, som gnagere. Dessuten tar den en del reptiler. Til tross for at den lever i trærne ser det ikke ut til at fugler utgjør noen vesentlig andel av føden. Arten er nattaktiv, og den kan gjerne klatre ned på bakken nattestider.

Reproduksjon

Hunnen legger oftest eggene i hule trær der hun ruger og vokter de 10–25 eggene. Klekkingen skjer etter 45–65 dager. Nyklekte unger veier ca. 9 gram og er 20-30 cm lange. Ungene er sitrongule med variable tegninger i gult, rødt eller mørkebrunt. Denne fargen beholder de om lag ett år før de får de voksnes grønne farge. Arten blir kjønnsmoden etter 3–3,5 år, hannene noe tidligere enn hunnene.

Utbredelse

Arten finnes på Ny-Guinea, omkringliggende øyer og i nordlige deler av Australia. Den lever sammen med teppepyton, og de artene vil til en viss grad konkurrere om samme økologiske nisje.

Status

Arten er vanlig innenfor sitt naturlige utbredelsesområde og regnes foreløpig ikke for å være truet av utryddelse. Den er en av de vanligste pytonartene innenfor internasjonal handel med hobbydyr, og ville bestander har blitt hardt beskattet i flere tiår med tanke på salgsmarkedet. Fra 2017 er den også tillatt som hobbydyr i Norge. På Ny-Guinea blir kjøttet dessuten brukt som mat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg