gråvingemåke

Artikkelstart

Gråvingemåke er en fugleart i måkefamilien. Gråvingemåka er på størrelse med en gråmåke og kan minne om denne, men har grå tupper på håndvingfjærene og svarte øyne. Hodeformen er også annerledes, med mye kraftigere nebb.

Faktaboks

Også kjent som

latin: Larus glaucescens

engelsk: Glaucous-winged gull

Utbredelse og vandringer

Norges første gråvingemåke var i Varanger i juli 2011
Gråvingemåke fra Vardø
Av .

Gråvingemåka hekker på begge sider av Beringstredet, i Russland og Alaska, og overvintrer sør til Japan på vestsiden av Stillehavet, og sør til Mexico på østsiden.

Funn i Norge og Europa

Norges første gråvingemåke sammen med gråmåker
Gråvingemåke fra Vardø
Av .

Gråvingemåka er observert én enkelt gang i Norge da en fugl oppholdt seg i området Ytre KibergVardø fra 4. til 27. juli 2011. Sannsynligvis var det samme måke som ble Danmarks første funn da den ble observert i Århus i november 2009, og var tilbake til Århus i januar og februar 2012.

Frem til og med 2019 er gråvingemåker registrert på El HierroKanariøyene i februar 1992, i England fra desember 2006 til mars 2007, en ny fugl i England i januar 2009, og deretter observasjonene som ble gjort i Danmark og Norge. I mars 2005 ble gråvingemåke registrert ved ReykjavikIsland, én fugl oppholdt seg i Irland fra januar til mai i 2016, og en annen besøkte Fair Isle i Skottland 2. mars 2016.

Alle fuglene som er registrert i Europa er altså voksne eller nær voksne, og identifikasjon av ungfugler er svært komplisert. Trolig er arten oversett på grunn av dette, og den vestlige utbredelsen av funn i Europa antyder at fuglene kommer over Atlanterhavet til oss.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg