gråsidemus

Gråsidemus C. rufocanus som viser sin typiske grå kroppsside
Gråsidemus
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Gråsidemus er en smågnagerart i hamsterfamilien. Den er ganske vanlig over store deler av Norge, spesielt i høyereliggende områder. Karakteristisk er de grå kroppssidene.

Faktaboks

Også kjent som

Craseomys rufocanus, tidligere Myodes rufocanus og før det Clethrionomys rufocanus

Beskrivelse

Sammenlignet med klatremus er gråsidemus litt større og kraftigere og mer grå. Halen er kort, omtrent som hos rødmus. Kroppslengden er inntil 14 cm, halen 4 cm og vekten 50 gram. Ryggen er rødbrun, men i et smalere belte enn hos klatremus. Hele kroppssidene er blygrå, det samme er kinnene. Fargen på buken varierer fra blygrå til gråkvit. Halen har en liten hårpensel. Ørene er godt synlige, som hos klatremus.

Levevis

Videst utbredelse har gråsidemus i barskog, på taigaen. Men den er en generalist som kan leve i alle typer skoger og kratt, også på eng. Den liker seg i skoger med god bunnvegetasjon, som blåbær og lyng.

Gråsidemus spiser hovedsakelig planter, og den spiser de fleste plantearter som er tilgjengelige der den lever. I Fennoskandia er den kanskje spesielt avhengig av blåbær, og den spiser bare i liten grad insekter. Den hamstrer føde for vinteren.

Sosial organisering

Gråsidemus er mest aktiv i skumringen, og generelt er den mer aktiv om natten enn om dagen. Om vinteren kan reiret ligge oppå bakken, under snøen. Hunnene er territorielle om sommeren, mens hannene har større og overlappende leveområder. Om vinteren er den sosiale organiseringen mindre streng og mer overlappende enn om sommeren.

Formering

Formeringen er omtrent som hos klatremus. Gråsidemus kan få 2–3 kull i året med 2–10 unger i kullet, oftest 5–6. Unger født tidlig på året kan bli kjønnsmodne seinere på sommeren. Det er stor dødelighet, så kun få gråsidemus blir to år gamle. Bestanden svinger med 3–4 år mellom mellom toppene (se smågnagersvingninger). Variasjonen i bestanden er imidlertid mye mindre enn hos lemen. Variasjoner i bestanden er ganske tydelige i Norge og følger i fjellet muligens bestanden av lemen.

Utbredelse

Gråsidemus har omtrent samme utbredelse som rødmus i det nordlige Eurasia. Den er utbredt fra Norge og gjennom hele det boreale barskogbeltet til Hokkaido (Japan), samt på flere øyer på stillehavskysten.

I Norge

Den lever over det meste av Norge, i Sør-Norge hovedsakelig i høyereliggende strøk og over tregrensen. Muligens er den spesielt vanlig i fjellbjørkeskog, således er den spesielt vanlig på Finnmarksvidda.

Systematikk

Gråsidemusen er en korthalemus som tidligere er plassert i samme slekt som klatremus og rødmus (Myodes, tidligere Clethrionomys), men i Handbook of the Mammals of the World, Vol. 7: Rodents 2, plasseres den i slekten Craseomys.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg