gråseiler

Av .

Gråseiler er en fugleart i seilerfamilien. Den ligner tårnseiler, men er litt lysere særlig i panne og strupe. Arten ble sett fire ganger i Sør-Norge i perioden 1984–1995.

Faktaboks

også kjent som:
Apus pallidus

Utbredelse

Gråseileren er utbredt i middelhavsområdet. På noen få plasser i Nord-Afrika har den også tilhold om vinteren.

Utseende

Den har omtrent samme størrelse som tårnseiler, og det er meget vanskelig i felt å skille disse to artene, men lettere hvis man får tatt gode bilder. Gråseileren har mindre hvit strupeflekk og er litt lysere i fjærdrakten. Den har litt skjellaktig mønster på kroppsundersiden, men det har også unge tårnseilere. I flukt virker gråseileren litt kjappere i vingeslagene enn tårnseileren.

Vandringer

De aller fleste overvintrer i de tropiske områdene sør for Sahara. Nye oppdagelser viser at gråseilerne der beveger seg over store områder i perioder med regn og tørke. De kommer til et nytt område i gjennomsnitt 12 dager etter at regnperioden er over, men drar til nye områder etter rundt to uker med tørke. Disse vandringene synes å være en tilpasning til å ha optimal tilgang på næring til enhver tid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg