gourmetsalt
Gourmetsalt i form av tynne flak
gourmetsalt
Av /Shutterstock.

Gourmetsalt er salt som består av saltkrystaller fremstilt fra havvann. Ofte er krystallene sprø flak som kan knuses med fingrene og strøs over maten. Noen kjente merker er maldonsalt, Læsø sydesalt og Fleur de Sel (saltblomst) fra Camargue i Sør-Frankrike. På Aukra drives det produksjon av norsk gourmetsalt (Havsnø).

Faktaboks

Også kjent som

Havsalt og flaksalt.

Hovedbestanddelen i gourmetsalt er fast natriumklorid. Salt som ellers brukes til mat kan være fremstilt fra havvann, eller det kan komme fra steinsalt, som er inndampet havvann. Alt salt (natriumklorid) på jorden er altså opprinnelig havsalt – enten nylaget eller gammelt.

I tørre, varme strøk nær havet fjernes vannet ved inndampning ved hjelp av solenergi. Havvannet ledes inn i store, åpne bassenger hvor mye av vannet damper av. I nordlige strøk må vannet fjernes ved å bruke andre energikilder, som elektrisitet eller fyring med ved, olje eller koks. Vannet kan også anrikes på salt ved frysning, siden saltet ikke er løselig i isen. Noen av de andre ionene i havvannet kan følge med saltet, men det meste blir igjen i resten av vannet når saltet er tatt ut. Rester av magnesiumioner i saltet kan føre til at saltet klumper seg, se magnesiumklorid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg