Gourmetsalt er salt som består av saltkrystaller fremstilt fra havvann.  Ofte er krystallene sprø flak som kan knuses med fingrene og strøs over maten. Kjente merker er Maldonsalt, Læsø sydesalt og Fleur de Sel (saltblomst) fra Camargue i Syd-Frankrike og lignende steder. Produksjon av norsk gourmetsalt (Havsnø)  har nylig startet på Aukra.

Hovedbestanddelen i gourmetsalt er fast natriumklorid. Salt som ellers brukes til mat kan være fremstilt fra havvann eller kan komme fra steinsalt som er inndampet havvann (se hav). Så alt salt (natriumklorid) på jorden er havsalt - nylaget eller gammelt (se også koksalt).

I tørre sydlige strøk nær havet fjernes vannet ved inndampning ved hjelp av solenergi. Havvannet ledes inn i store, åpne bassenger hvor mye av vannet damper av. I nordlige strøk må vannet fjernes ved å bruke andre energikilder som elektrisitet eller fyring med ved, olje eller koks. Vannet kan også anrikes på salt ved frysning da saltet ikke er løselig i isen. Noe av andre ioner i havvannet kan følge med saltet, men det meste blir igjen i resten av vannet når saltet er tatt ut. Rester av magnesiumioner i saltet kan føre til at saltet klumper seg se magnesiumklorid.

Havsalt Aukra

Maldonsalt

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.