Gorgonzola, italiensk ost, landets mest berømte blåmuggost. Navnet har den fått etter sin hjemby Gorgonzola på Posletta like øst for Milano, der den er blitt tilvirket og solgt på markedet siden 1100-tallet. Den ble laget av kumelk når det om høsten passerte mengder av kyr fra fjellbeiter i Alpene til lavlandet. Produksjonsmåten er uvanlig, idet gårsdagens ostemasse blandes lagvis og likt med dagens ostemasse før det hele varmes opp og videreforedles. Osten ble modnet i naturlige grotter. Nå lages den industrielt i mange områder, i hovedsak av pasteurisert melk.

I motsetning til de fleste andre blåmuggoster, hvor det gjerne brukes Penicillium Roqueforti, er det tilsetting av Penicillium Glaucum som skaper blåmuggårene i Gorgonzola. Osten er myk med en markant smak, og kommer i to varianter; Dulce og Piccante. Sistnevnte benevnes også tidvis som Originale. Piccante er fastere i konsistensen og kraftigere i smaken enn Dulce. 

Den selges som sylindere på seks til tolv kilo, pakket i aluminiumsfolie. Fettinnhold i tørrstoffet er 48 prosent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.