Gorgonzola er en italiensk ost som er landets mest berømte blåmuggost. Den har sin opprinnelse i byen Gorgonzola på Posletta, like øst for Milano, der den er blitt solgt på markedet siden 1100-tallet. 

Osten ble laget av kumelk når det om høsten passerte mengder av kyr fra fjellbeiter i Alpene og ned til lavlandet. Produksjonsmåten er uvanlig, idet gårsdagens ostemasse blandes lagvis og likt med dagens ostemasse før det hele varmes opp og videreforedles. 

Osten ble tidligere modnet i naturlige grotter. Nå lages den industrielt i mange områder, i hovedsak av pasteurisert melk.

I motsetning til de fleste andre blåmuggoster, hvor det gjerne brukes Penicillium Roqueforti, er det tilsetting av Penicillium Glaucum som skaper blåmuggårene i Gorgonzola. 

Osten er myk med en markant smak, og kommer i to varianter; Dulce og Piccante. Sistnevnte benevnes også tidvis som Originale. Piccante er fastere i konsistensen og kraftigere i smaken enn Dulce. 

Gorgonzola selges som sylindere på seks til tolv kilo, pakket i aluminiumsfolie. Fettinnhold i tørrstoffet er 48 prosent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.