gorgonzola

Gorgonzola er en italiensk ost som er landets mest berømte blåmuggost. Den har sin opprinnelse i byen Gorgonzola på Posletta, like øst for Milano, der den er blitt solgt på markedet siden 1100-tallet.

Faktaboks

uttale:
gorgonzˈola

Osten er myk med en markant smak og kommer i to varianter: dulce og piccante. Sistnevnte benevnes også tidvis som originale. Piccante er fastere i konsistensen og kraftigere i smaken enn dulce.

Historikk

Osten ble laget av kumelk når det om høsten passerte mengder av kyr fra fjellbeiter i Alpene og ned til lavlandet. Produksjonsmåten er uvanlig, idet gårsdagens ostemasse blandes lagvis og likt med dagens ostemasse før det hele varmes opp og videreforedles.

Osten ble tidligere modnet i naturlige grotter. Nå tilvirkes den industrielt i mange områder, av pasteurisert melk.

Fremstilling

I motsetning til de fleste andre blåmuggoster, hvor det gjerne brukes Penicillium roqueforti, er det tilsetting av Penicillium glaucum som skaper blåmuggårene i gorgonzola.

Gorgonzola har den europeiske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen PDO og kan kun tilvirkes i bestemte områder av Piemonte og Lombardia.

Gorgonzola selges som sylindere på seks til tolv kilo, pakket i aluminiumsfolie. Fettinnhold i tørrstoffet er 48 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg