Go-kart er et populært underholdningstilbud også for barn og ungdom.

Skara Sommarland. begrenset

énseters miniracerbil drevet av en totakts- eller firetaktsmotor på opptil 250 cm3 anbrakt bak føreren; totallengde høyst ca. 2 m. Benyttes til hastighetsløp på asfalterte baner. Sporten kalles karting og ble lansert i USA i 1956 ved å montere en gressklippermotor i en rørramme med fire hjul. Et internasjonalt sportsreglement, formel K, er oppsatt av Det internasjonale bilforbundet (FIA) og inndeler bilene i klasser etter motorstørrelse og vekt. Den internasjonale karting-kommisjonen (CIK) styrer konkurranseaktiviteten. Man konkurrerer også med minibiler på terrengbane, se crosskart.

Den minste nasjonale klassen er Formel Cadetti med motorstørrelse høyst 60 cm3 og hastighet høyst 55 km/h. Formel Cadetti Trening er en treningsklasse for barn i alderen 6–8 år. De minste nasjonale konkurranseklassene er Formel Cadetti (8-10 år), Formel Mini (fra 10 år) og Formel Junior 60 (10-15 år). Formel Yamaha (nasjonal klasse) og Formel A (internasjonal klasse) har motorstørrelse opptil 100 cm3 og minste føreralder 13 år.Den største klassen er Formel E (superkart) med motor opptil 250 cm3 og minste føreralder 18 år. Disse bilene akselererer som formel 1-biler og har toppfart opp mot 250 km/t med konkurranser på større bil- eller motorsykkelbaner.

I Norge ble den første klubben for go-kart stiftet i Oslo i 1961, og den første banen ble åpnet i 1966. NM er arrangert siden 1967 i ulike klasser. Fra 1978 er karting organisert som en komité i Norges Bilsportforbund (NBF). Alle biler som bygges i Norge, må godkjennes av NBF gjennom en vognlisens som følger bilen, konkurransekjørere må dessuten ha førerlisens. En bane for go-kart bør være 1000–1500 m lang, men de fleste norske baner er kortere. Det er (per 2005) over 25 godkjente norske baner, og over 30 medlemsklubber i NBF organiserer karting. Torgjer Kleppe vant i 1983 EM-gull og VM-sølv i formel E. Stian Sørlie ble i 2003 nordisk mester i Formel A.

Kjøring med go-kart er også blitt et populært underholdningstilbud åpent for alle interesserte, også innendørs. De første norske innendørsbanene ble åpnet i Oslo i 1996.

I internasjonal sammenheng finnes det en rekke klasser sanksjonert av FIA. Det arrangeres også et verdensmesterskap i karting. Noen av verdensmesterene har senere nådd Formel 1: Riccardo Patrese (mester i 1974), Jan Magnussen (mester i 1990), Jarno Trulli (mester i 1991), Vitantonio Liuzzi (mester i 2001) og Guido van der Garde (mester i 2002).

Les mer: Norges Bilsportforbund

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.