go

Go-brett midt i et spill.

Go er et brettspill for to personer som er spesielt populært i Sør-Korea og Japan. Go spilles med 181 svarte og 180 hvite brikker som kalles steiner. Brettet har 19 vannrette og 19 loddrette linjer som danner 361 krysningspunkter.

Faktaboks

uttale:
etymologi:
japansk, egentlig i-go, kinesisk wei ch’i

Go er et strategispill der spillerne etter tur plasserer én og én brikke på ledige punkter, svart begynner. Det gjelder å erobre områder ved å innelukke ledige punkter med egne brikker, samt å innelukke motstanderens brikker på samme måten og fjerne de fra brettet. Selv om go spilles etter enkle prinsipper, kreves det stor dyktighet for å bli en mester i spillet.

Go regnes å ha oppstått i Kina, hvor det har vært kjent i mer enn 4000 år. Via Korea kom spillet til Japan rundt 700 evt. Her fikk det en oppblomstringstid på 1600-tallet og ble samtidig kjent i Europa.

I østasiatiske land er go nå mer populært enn sjakk, med profesjonelle spillere og store turneringer. Det internasjonale go-forbundet ble stiftet i Japan i 1982 og har tilslutning fra 77land over hele verden (per 2019), blant annet Norge, hvor forbundet Go i Norge ble stiftet i 1977. Det arrangeres blant annet VM. Fra 1978 har det også vært arrangert NM.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg