go

Go-brett midt i et spill.

Artikkelstart

Go er et brettspill for to personer som er spesielt populært i Sør-Korea og Japan. Go spilles med 181 svarte og 180 hvite brikker som kalles steiner. Brettet har 19 vannrette og 19 loddrette linjer som danner 361 krysningspunkter.

Faktaboks

Uttale
Etymologi
japansk, egentlig i-go, kinesisk wei ch’i

Go er et strategispill der spillerne etter tur plasserer én og én brikke på ledige punkter, svart begynner. Det gjelder å erobre områder ved å innelukke ledige punkter med egne brikker, samt å innelukke motstanderens brikker på samme måten og fjerne de fra brettet. Selv om go spilles etter enkle prinsipper, kreves det stor dyktighet for å bli en mester i spillet.

Go regnes å ha oppstått i Kina, hvor det har vært kjent i mer enn 4000 år. Via Korea kom spillet til Japan rundt 700 evt. Her fikk det en oppblomstringstid på 1600-tallet og ble samtidig kjent i Europa.

I østasiatiske land er go nå mer populært enn sjakk, med profesjonelle spillere og store turneringer. Det internasjonale go-forbundet ble stiftet i Japan i 1982 og har tilslutning fra 77land over hele verden (per 2019), blant annet Norge, hvor forbundet Go i Norge ble stiftet i 1977. Det arrangeres blant annet VM. Fra 1978 har det også vært arrangert NM.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg