Side fra Philipevangeliet, funnet i Nag Hammadi. av ukjent/Wikimedia Commons. Falt i det fri (Public domain)

Gnostiske evangelier, flere tekster som stammer fra kristne grupper eller sekter som eksisterte i de første århundrene evt. De gnostiske evangelienes fortellinger om Jesus avviker fra de fremstillingene vi finner i de synoptiske evangeliene. Mest kjent blant de gnostiske evangeliene er Mariaevangeliet, Filipevangeliet og Tomasevangeliet. De gnostiske evangeliene er skrevet på koptisk.

Fragmenter av flere av tekstene var kjent fra før, men de mest fullstendige versjonene ble funnet i 1945, i Nag Hammadi, i Øvre Egypt.

Tekstene kalles gnostiske fordi de hovedsakelig stammer fra grupper eller sekter som kalles gnostikere. Gnosis betyr viten eller kunnskap. Tilhengerne av gnostiske retninger og religioner mente å ha en innsikt i verdens og menneskenes natur som andre ikke hadde. Gnostiske sekter hadde et annet syn på både Jesus og den tidlige kristendommen enn kirkefedrene, mens kirkefedrene betraktet gnostikere som kjettere. Deres tekster ble derfor ikke inkludert i Det nye testamente.

Forskere er uenige i hvorvidt det er riktig å klassifisere Tomasevangeliet som gnostisk. Det inneholder læresetninger tilskrevet Jesus regnes som en del av de nytestamentlige apokryfer, skrifter som inngår ikke den bibelske kanon.

  • Pagels, Elaine: The Gnostic Gospels. New York, Vintage books 1979.
  • Gilhus, Ingvild Sælid; Thomassen, Einar: Gnostiske skrifter. I serien Verdens hellige tekster. De norske bokklubbene 2002.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.