gnostiske evangelier

Side fra Philipevangeliet, funnet i Nag Hammadi.
Av .

Artikkelstart

De gnostiske evangelier er flere tekster som stammer fra kristne grupper eller sekter som eksisterte i de første århundrene evt. De gnostiske evangelienes fortellinger om Jesus avviker fra de fremstillingene vi finner i de synoptiske evangeliene. Mest kjent blant de gnostiske evangeliene er Mariaevangeliet, Filipevangeliet og Tomasevangeliet. De gnostiske evangeliene er skrevet på koptisk.

Fragmenter av flere av tekstene var kjent fra før, men de mest fullstendige versjonene ble funnet i 1945, i Nag Hammadi, i Øvre Egypt.

Tekstene kalles gnostiske fordi de hovedsakelig stammer fra grupper eller sekter som kalles gnostikere. Gnosis betyr viten eller kunnskap. Tilhengerne av gnostiske retninger og religioner mente å ha en innsikt i verdens og menneskenes natur som andre ikke hadde. Gnostiske sekter hadde et annet syn på både Jesus og den tidlige kristendommen enn kirkefedrene, mens kirkefedrene betraktet gnostikere som kjettere.

Det er ikke full enighet om hvilke tekster som skal regnes blant de gnostiske evangelier. Forskere er uenige om hvorvidt det er riktig å klassifisere Tomasevangeliet som gnostisk. Det inneholder læresetninger tilskrevet Jesus og regnes som en del av de nytestamentlige apokryfer, skrifter som ikke inngår i den bibelske kanon.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Pagels, Elaine: The Gnostic Gospels. New York, Vintage books 1979.
  • Gilhus, Ingvild Sælid; Thomassen, Einar: Gnostiske skrifter. I serien Verdens hellige tekster. De norske bokklubbene 2002.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg