Gnocchi
Gnocchi lages vanligvis av potet og hvetemel
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Gnocchi er en type melbolle, vanligvis laget med en blanding av mel og potet, som er blant Italias tradisjonsretter. Den kan serveres kokt, grillet eller gratinert.

Faktaboks

Uttale
nj'åkki

Gnocchi med potet er mest utbredt. Potetene kokes møre og moses mens de er varme. Potetmassen blandes så med mel, egg og krydder og eltes sammen til en deig. Deigen rulles til små kuler på størrelse med en liten nøtt, og presses gjerne litt flate med en gaffel, før gnocchiene trekker noen minutter i kokende, lettsaltet vann.

Som regel serveres gnocchi som tilbehør til en hovedrett, eventuelt som egen rett med pesto, tomatsaus eller revet parmesan, som primi piatti (første hovedrett).

Det finnes mange varianter av gnocchi. De kan lages med ulike typer mel og gryn, for eksempel polenta, og smakes til med forskjellige urter og krydder, samt ost, nøtter og grønnsaker.

Opprinnelig var det korn som var hovedingrediensen i gnocchi, men dette endret seg da poteten kom til Europa rundt 1550. Siden potet var en rimeligere råvare enn korn, ble det etter hvert vanlig å erstatte deler av melet i gnocchi med dette.

Retter som ligner på gnocchi finnes over hele verden. I det asiatiske kjøkkenet finnes dumplings, i mellom-Europa Knödel og knedlík, og i Skandinavia palt og raspeball. Norsk raspeball er betydelig større enn italiensk gnocchi, men grunnprinsippene er de samme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg