glukonolakton - E575

Glukonolakton, kjemisk forbindelse dannet ved oksidasjon av glukose, som brukes i næringsmiddelproduksjon og i vaskemidler.

Faktaboks

Også kjent som

glukono-delta-lakton, E575, GL, GdL

Glukonolakton kan benyttes til å senke pH i blant annet kjøttprodukter som pølser. Ved produksjon av spekepølse senkes vanligvis pH ved hjelp av fermentering med melkesyrebakterier. Dette er viktig for å hemme vekst av uønskede mikroorganismer. pH i kjøttprodukter kan også senkes ved hjelp av glukonolakton, som raskt spaltes til glukonsyre. Produktet ligner spekepølse når det gjelder konsistens, men får ikke samme smak.

Glukonolakton er ikke mengdebegrenset, men tillatt i henhold til quantum satis-prinsippet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg