Glukonolakton er en kjemisk forbindelse som er dannet ved oksidasjon av glukose, og brukes i næringsmiddelproduksjon og i vaskemidler.

Faktaboks

Også kjent som

glukono-delta-lakton, E 575, GL, GdL

Glukonolakton kan benyttes til å senke pH i blant annet kjøttprodukter som pølser. Ved produksjon av spekepølse senkes vanligvis pH ved hjelp av fermentering med melkesyrebakterier. Dette er viktig for å hemme vekst av uønskede mikroorganismer. pH i kjøttprodukter kan også senkes ved hjelp av glukonolakton, som raskt spaltes til glukonsyre. Produktet ligner spekepølse når det gjelder konsistens, men får ikke samme smak.

Glukonolakton er ikke mengdebegrenset, men tillatt i henhold til quantum satis-prinsippet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg