Gloucester er en engelsk cheddarlignende ost opprinnelig fra Gloucestershire, derav navnet.

Faktaboks

Uttale
glˈåstə

Det finnes to varianter: single gloucester, som ystes av skummet melk, og double gloucester, som er mest vanlig og ystes av helmelk og tilsettes annattofarge.

Osten formes som sylindere og selges i størrelser fra 2 til 5 kilo. Fettinnhold i tørrstoffet er 45 prosent for double gloucester og 22 prosent for single gloucester. Stilen på de to ostene er litt forskjellig siden single gloucester har den spesielle betegnelsen smuldret, crumbly, mens double gloucester betegnes som fast.

Single gloucester har EUs beskyttet opprinnelsesbetegnelse PDO og kan kun brukes på ost tilvirket i Gloucestershire, mens double gloucester også kan ystes utenfor grevskapet. Begge typene kan produseres av pasteurisert eller melk. Gårdsvarianter lages gjerne av rå melk, mens øvrige produsenter pasteuriserer melken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg