Glidelås

Glidelås er en lukkemekanisme som brukes på klær, vesker og mer. Den består av to bånd som er kantet med hekter av metall eller plast. Hekteradene griper inn i hverandre, de samles eller atskilles ved et skyvbart lukkestykke som tvangsstyrer dem.

Historie

Det første patentet på glidelåsen ble tatt ut i 1851 av den amerikanske symaskinkonstruktøren Elias Howe (1819–1867). Viktige forbedringer ble gjort av Whitcomb Judson, som viste glidelåser på verdensutstillingen i 1893. I 1913 ble oppfinnelsen videreutviklet av svensk-amerikaneren Gideon Sundbäck, og fra 1930 var glidelåsen alminnelig utbredt som alternativ til knapper. Motedesigneren Elsa Schiapparelli var den første som brukte glidelåser i haute couture i midten av 1930-årene.

I de første glidelåsene ble hektene sydd fast, en og en, for hånd. Sundbäck utviklet en glidelås hvor hektene ble stanset ut og klemt fast på to tøybånd, som siden kunne syes på med maskin, tilsvarende dagens glidelåser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg