gløderøyk

Artikkelstart

Gløderøyk er den viktigste røyktypen ved røyking av kjøttprodukter. I en røykgenerator settes glødingen av trevirke (flis) i gang manuelt eller elektrisk, og det er gjerne automatisk tilføring av flis. På veien til røykkammeret passerer røyken partikkelfangere for fjerning av blant annet uønskede tjærepartikler og den kan i tillegg vaskes (dusjes). Temperatur og røyketid reguleres i henhold til produktet som skal fremstilles.

Faktaboks

Uttale

gl'øderøyk

Gløderøyk gir gode resultater og benyttes som «standard» for røyk frembrakt på andre måter. Friksjonsrøyk, damprøyk og flytende røyk (røykaroma) brukes også for å røyke kjøttprodukter og andre matvarer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg