gjeldsbelastning

Artikkelstart

Gjeldsbelastning er et mål på total gjeld i forhold til disponibel inntekt. Disponibel inntekt er inntekt etter skatt fratrukket renteutgifter. Et beslektet begrep er gjeldsgrad for privatpersoner eller husholdninger; dette defineres som total gjeld i forhold til brutto inntekt.

Både gjeldsbelastning og gjeldsgrad sier noen om kapasiteten til å betale ned gjelden. Høy gjeldsgrad gjør husholdningene økonomisk sårbare, særlig når renten øker.

Utvikling i Norge

Husholdningenes gjeldsbelastning og rentebelastning 1990-2020
Av .
Figur 2: Utvikling i gjeld som andel av inntekt etter skatt for ulike aldersgrupper, 1987-2018

I slutten av 2020 var norske husholdningers gjeldsbelastning 236 prosent i snitt. Dette er høyt i internasjonal målestokk, og det er også et historisk høyt nivå for Norge. Den høye gjeldsbelastningen utgjør en sårbarhet i forhold til stabiliteten til det norske finansielle systemet. I mai 2021 var norske husholdningers samlede gjelden i overkant av 3 877 milliarder kroner.

Norske husholdningers gjeldsbelastning har økt siden begynnelsen av 1990-tallet (se figur 1). Norges Banks analyse av skattemeldingstall viser at gjennomsnittlig gjeld som andel av inntekt i husholdningene har vokst i alle aldersgrupper (se figur 2). Siden rentenivået er lavt, har rentebelastningen for husholdningene likevel gått ned. Rentebelastning er lik totale renteutgifter som andel av brutto inntekt fratrukket skatt. Høy gjeldsbelastning kan føre til økonomiske problemer dersom renten stiger, fordi rentebelastningen da blir høyere.

Myndighetene har iverksatt en rekke tiltak for å redusere gjeldsveksten. Disse omfatter både forbrukslån og boliglån.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg