gjærkrans

Gjærkrans fra ukjent sted
Gjærkrans

Artikkelstart

En gjærkrans er en ring satt sammen av korte trestykker som er koblet sammen ved at en del av hver bit er stukket gjennom et avlangt hull i nærmeste stykke. Kransen ble lagt ned i bryggekaret for å samle gjærsopp til neste ølbrygging. Når gjæringen var over, ble kransen tatt opp og hengt til tørk på et luftig sted.

Faktaboks

Også kjent som

pannering eller bordskåner

Bevaring av gjærkultur

På den tiden det var vanlig å brygge maltøl på gårdene, hadde man ulike gjenstander og metoder for å ta vare på gjæren til neste brygging. Gjæren kunne bli samlet på tretallerkener, i kopper, i ringer av strå eller einerkvister, i silhår, i flasker eller gjærstokker med mer. Gjæren ble så tørket.

Gjærkransen stammer visstnok fra Danmark, der den opprinnelige funksjonen var å stabilisere kokekar med rund bunn. Mye tyder på at gjærkransen har hatt en tosidig funksjon også i Norge. I museumskatalogene er gjenstandstypen registrert som gjærkrans, pannering eller bordskåner. Tradisjonen med å bruke gjærkrans i forbindelse med ølbrygging er trolig ikke særlig gammel eller utbredt i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kolstad, Harald (2004): Vakkert verktøy: Bruksgjenstander fra gamle dager. Oslo: Cappelen Damm.
  • Nordland, Odd (1969): Brewing and Beer Traditions in Norway: The Social Antropological Background of the Brewing Industry. Oslo: Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg