Ginstslekta er en planteslekt bestående av 70-80 arter av busker i erteblomstfamilien. Plantene finnes naturlig i Europa, Nord-Afrika og i Vest-Asia. Flere av artene i slekta er viktige innslag i middelhavslandenes garrigue-vegetasjon.

Faktaboks

Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Artene i ginstslekta er busker med grønne kvister. Plantene har oftest hele blad og blomstrer med gule blomster. Blomstene er ensymmetriske med fane, vinger og kjøl, noe som er karakteristisk for blomster i erteblomstfamilien. Blomstene sitter flere sammen i toppstilte klaser. Fruktene dannes er belger som inneholder flere frø.

Utbredelse

De 70-80 artene i slekta er hjemmehørende i Europa, Nord-Afrika og Vest-Asia. I Norge er noen innførte arter forvillet til norsk natur, men disse anses enten ikke som noen trussel for norsk natur, eller er ikke risikovurdert i Artsdatabankens fremmedartsliste fra 2018.

Dyrking og bruk

Flere av artene i slekta dyrkes for bruk eller som prydbusker. Fargeginst inneholder de gule fargestoffene genistein og luteolin, og har blitt brukt til farging av ull og lin. Balkanginst, G. lydia, og nåleginst, G. anglica, har i Norge blitt dyrket som prydbusker i hager og finnes forvillet i norsk natur.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Slekt Ginstslekta Genista
Familie Erteblomstfamilien Fabaceae
Orden Erteblomstordenen Fabales
Klasse Tofrøblada planter Dicotyledoneae
Rekke Dekkfrøa planter Angiospermae
Rike Planteriket Plantae

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

ginstslekta
Genista
Artsdatabanken-ID
101930
GBIF-ID
2940025

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg