Giftermålshyppighet er det relative antall ekteskapsinngåelser per år i en befolkning.

Faktaboks

Også kjent som

giftermålsrate

Et vanlig brukt mål er antallet førstegangsgifte per 1000 aldri tidligere gifte. Dette beregnes ofte separat for kvinner og menn og for ulike aldersklasser (kjønns- og aldersspesifikke giftermålsrater).

For befolkningen i Norge som helhet økte giftermålshyppigheten jevnt fra slutten av 1930-årene. Perioden etter andre verdenskrig blir gjerne omtalt som kjernefamiliens glansperiode; giftermålshyppigheten var da høy og andelen husholdninger med bare én person sank jevnt. Fra begynnelsen av 1970-årene avtok ekteskapsinngåelsene igjen, samtidig som skilsmissene økte og samboerskap ble stadig mer vanlig. I begynnelsen av 1990-årene var det et oppsving i antall som valgte å gifte seg, og fra 1995 til 2018 lå antall inngåtte ekteskap på et relativt høyt nivå – mellom 20 000 og 26 000 årlig. Deretter har antallet inngåtte ekteskap gått ned. En liten andel av de inngåtte ekteskapene, 250-350 årlig, er ekteskap mellom personer med samme kjønn.

Tradisjonelt har menn vært 3–4 år eldre enn kvinner ved ekteskapsinngåelse. Med økende likestilling i utdanning og yrkesdeltakelse var det grunn til å vente en utjevning. Det har likevel ikke skjedd i særlig grad. Selv om gjennomsnittlig alder ved giftermål har økt for både menn og kvinner fra 1960-årene, har den gjennomsnittlige aldersforskjellen ved første holdt seg ganske stabil på rundt 2,5 år siden 1970-årene.

Blant innvandrere er det store forskjeller i hyppigheten av ekteskapsinngåelse etter opprinnelsesland.

I hele Norden er de som gifter seg blitt merkbart eldre. Familieetablering ved ekteskap ser ut til å bli utsatt noen år. Men samlivet starter ikke nødvendigvis senere av den grunn, for i samtlige land må alder ved ekteskapsinngåelse ses i sammenheng med fremveksten av samboerskap. De nordiske landene har også mange under utdanning. Lange studier og ønsker om litt arbeidserfaring kan bidra til å utsette familieetableringen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg