geværkompani

Artikkelstart

Geværkompani er en avdeling i Infanteriet. Tradisjonelt er geværkompanier kjernen i landmilitære kampstyrker. Et geværkompani inngår normalt i en høyere enhet, en bataljon, som dernest kan inngå i en brigade.

Faktaboks

Uttale
gevˈærkompani

Oftest inngår tre geværkompanier i en infanteribataljon. Den normale oppsetning av et geværkompani i Norge består av kompanistab og tre geværtropper. Bevæpningen består av avdelingsvåpen (maskingevær, mitraljøse og rekylfri kanon) og personlige våpen (gevær og pistol). Kompanisjefen har normalt kapteins grad.

Geværkompanier har inngått i Brigaden i Nord-Norge, og deretter i Brigade Nord. Som følge av en omstrukturering av sistenevnte til en mekanisert brigade, med omvæpning også av 2. bataljon, er det ikke lenger geværkompanier igjen i Brigade Nord. Derimot inngår fortsatt slike i HM Konges Garde.

Norge har stilt geværkompanier også i internasjonale operasjoner; dels kun på kompaninivå, dels i bataljonsforband. Lengst har Norge stilt med slike avdelinger i United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL), fra 1978 til 1998.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg