geokarp

Rhizanthella gardneri er en geokarp orkidé. Hele livssyklusen fullføres under jorden eller ved jordens overflate. Blomstene er omgitt av høyblad som såvidt stikker ut av bakken. På bildet er jorden over blomsterstanden blitt fjernet.
Trifolium subterraneum er en geokarp art med blomster som blomstrer over bakken.
Av /CalPhotos.
Lisens: cc-publicdomain

Trifolium subterraneum. Etter blomstring beveger fruktstanden seg nedover og borer seg etter hvert ned i bakken. En fruktstand som har nådd bakken ses i forgrunnen på bildet.

Av /CalPhotos.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Underjordiske fruktstander hos Trifolium subterraneum.

Av /Wikimedia commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Geokarp beskriver en planteart med frukter som utvikles under jorden fra underjordiske blomster, eller som borer seg ned i jorden på et tidlig utviklingsstadium. Frø fra underjordiske frukter er beskyttet mot beiting, tørker ikke så lett ut fordi de er omgitt av jord og kan også overleve brann. I tørre miljøer og i områder med jevnlige branner og høyt beitetrykk kan geokarpi dermed bidra til å sikre at en plante får spredt seg.

Faktaboks

Uttale
geokˈarp
Etymologi
av geo- og gresk ‘frukt’

Geokarpi er uvanlig. Geokarpe arter finnes blant annet i myrkonglefamilien, ingefærfamilien, erteblomstfamilien og morbærfamilien. Peanøtt, fiolen Viola purpurea og Cucumis humifructus i agurkslekta er eksempler på geokarpe arter. En geokarp art med frukter som utvikles både over og under jorden kalles amfikarp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg