genteknologiloven

Artikkelstart

Genteknologiloven regulerer fremstilling og bruk av genmodifiserte organismer. Med genmodifiserte organismer menes mikroorganismer, planter og dyr der den genetiske sammensetningen er blitt endret ved bruk av genteknologi. Loven omfatter også fremstilling av klonede virveldyr og krepsdyr.

Faktaboks

Også kjent som

lov om fremstilling og bruk av genmodifiserte organismer m.m. av 2. april 1993.

Loven følger EU-direktivene for innesluttet bruk av mikroorganismer og for utsetting av genmodifiserte organismer.

Formål

Lovens formål er å sikre at fremstilling og bruk av genmodifiserte organismer skjer på etisk og samfunnsmessig forsvarlig måte, i samsvar med prinsippet om bærekraftig utvikling og uten helse- og miljømessige skadevirkninger.

Godkjenning

Helsedepartementet har ansvar for alle saker vedrørende bruk av genmodifiserte organismer i lukkede anlegg.

Miljøverndepartementet må gi tillatelse om man vil bruke genmodifiserte organismer i naturen. Det er strenge regler for å gi slik godkjenning, og det er gitt forskrifter som forbyr utsetting av visse typer genmodifiserte organismer.

Laboratorier

Genteknologiloven krever blant annet at alle forskningslaboratorier skal registreres og klassifiseres. Sikkerhetsnivået i laboratoriet skal være tilpasset risikoklassen for den organismen man arbeider med. Genmanipulering av dyr skal ha særskilt tillatelse med hjemmel i dyrevernloven.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg